En av de känsligaste frågorna för ett demokratiskt land som Sverige är hur vi ska balansera statens funktioner mellan delar av landet. Förr i tiden, när man var tvungen att kommunicera på tidskrävande sätt som via brev och budbärare fanns stora fördelar med att placera en nations myndigheter nära varandra. På så sätt kunde de snabbare ta emot order och information från regeringen och varandra, vilket gjorde de mer effektiva. Men idag har förutsättningarna omkullkastats, och fler och fler ställer sig frågan om dagens indelning verkligen är rättvis. Det här är en gammal konflikt inom alla demokratier; hur är man rättvis mellan stad och land eller mellan storstad och mindre städer? Idag har regeringen beslutat att det ska bli ändring på “Stockholmsfixeringen”, och de flyttar därför ut jobb till mindre städer. Vissa menar att man förlorar kompetens på detta vis, medan andra menar att det inte är mer än rättvist, och nödvändigt.
Stopp för Stockholmsfixering
Det har annars för det mesta varit myndigheternas eget ansvar att bestämma hur de fördelar arbetstillfällen över landet. Men civilminister Ardalan Shekarabi påpekar att eftersom många myndigheter systematiskt flyttat arbeten till Stockholm har i praktiken en smygcentralisering ägt rum. Diskussionen om hur vi fördelar statens uppdrag blir alltså återkommande aktuell. regeringen meddelar att det är slut på “stockholmsfixering” och att de nu planerar att flytta över 900 jobb från Stockholm till andra delar av landet. Bland annat ska biståndsmyndigheten SIDA flytta över 500 tjänster från Stockholms innerstad till Botkyrka kommun, en förort till Stockholm (politikerna hoppas det ska hjälpa bidra till kommunens utveckling). Andra positioner flyttas längre. Till exempel flyttar tullverket över 40 tjänster till Malmö, delar av Arbetsmiljöverket till Mölndal och delar av Trafikverket flyttas till Kristianstad. Kronofogden kommer att flytta tjänster till Luleå, Kristianstad och Sundsvall. Regeringen hoppas alltså att detta ska vara ett första steg mot en rättvisare fördelning. Men frågan är hur mycket som kan decentraliseras, och hur mycket kompetens staten kommer förlora av att flytta från Stockholm.
Decentralisering i framtiden
Regeringen har som slutligt mål att omplacera hela 2000 myndighetsjobb från Stockholm till andra delar av landet. Men kommer inte myndigheterna att förlora massor av kompetent personal när arbetarna antingen tvingas flytta eller sluta. Men man skulle kunna föra argumentet att kompetens inte vill flytta till mindre städer för att det just knappt finns den typen av arbeten där. Om vi vill att andra delar av landet än Stockholm ska vara levande måste vi investera i dem. I en allt mer digitaliserad värld ser vi mindre och mindre anledning till att myndigheterna och liknande arbeten behöver vara nära varandra. En myndighet kan idag lika effektivt kommunicera med regeringen från Stockholm som från Kiruna. precis som att delgivning finns i hela landet så flyttas nu andra tjänster och arbetstillfällen dit också. I framtiden är det möjligt att myndighetsjobben kan bidra med att utveckla delar av samhället som har problem med brist på arbeten och brist på människor.