Två av de största politiska ideologierna i världen är konservatism och liberalism. Grunden i den konservativa läran är att värna om befintliga traditioner medan liberalismen utgår från varje individs frihet och självbestämmande.
I Sverige anses dessa två politiska ideologier ligga till höger på den politiska skalan vilket gör att de har vissa likheter. Både konservativa och liberala svenska politiker brukar vara positiva till beslut som gör det enklare att bedriva företag och ofta är de positiva till skattesänkningar till skillnad från vänsterpartierna. Liberala och konservativa politiker vill att människor i första hand ska klara sig på sin lön och sparande istället för att leva på bidrag. Denna inställning gör att de är positiva till sparande via till exempel fonder och gärna håller nere kapitalskatten på intäkter från sparkonton. Hos savr kan du enkelt öppna ett konto och snabbt komma igång med ett sparande i aktiefonder. Savr tar inte ut några fasta avgifter eller uppstartsavgifter och omfattas av investeringsskyddet och insättningsgarantin.
Konservativ ideologi
Grunden i konservatismen är en önskan om att bevara traditionella kulturella värderingar och sätta familjen i fokus. Förändringar bör ske långsamt och helst ska samhället vara homogent och invånarna bör ha en liknande syn på kultur och religion. Den konservativa ideologin menar att det finns ett säkert svar på vad som är rätt eller fel och att den fria viljan inte kan ändra detta.
Inom konservatismen finns det en riktning som kallas för neokonservatism. Neokonservatismen anser också att det finns ett säkert svar på vilka värderingar som är riktiga, men till skillnad från den klassiska liberalismen menar en neokonservativ att människor också har ett ansvar att sprida sin lära till andra och att använda våld vid behov.
Liberal ideologi
Den liberala ideologin har individens frihet i fokus och värnar därför om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Även jämlikhet, religionsfrihet och demokrati är viktiga frågor för liberala partier. Den ursprungliga liberalismen anser att staten enbart ska ansvara för domstolar, polis och militär. Övriga delar av samhället bör styras av privata aktörer och skattetrycket ska vara lågt. Liberalismen har med tiden utvecklats i olika riktningar och exempelvis socialliberalismen förespråkar en högre inblandning av staten genom till exempel skattefinansierad vård och omsorg.
Likheter och skillnader
Det finns en hel del likheter mellan liberalism och konservatism varav en av de främsta är att båda ideologierna inte tror på omfattande statliga institutioner. Även den privata äganderätten är viktig inom både liberalismen och konservatismen. Synen på individens frihet är den största skillnaden mellan ideologierna. En liberal person anser att individens egen vilja alltid kommer i första rummet under förutsättning att individen inte inkräktar på någon annans individuella sfär. En person med konservativa åsikter menar tvärtom att det finns normer som alltid är rätt oavsett vad en enskild individ tycker.