En politisk fråga som berör Sverige på riksnivå men som ännu mer är en fråga på regional nivå för Stockholmsregionen är frågan om de eventuella olympiska spelen i Stockholm, och även i Åre, år 2026. Stockholm konkurrerar med Milano i Italien om att få arrangera OS. Det fanns även ytterligare en kandidat, Calgary i Kanada som arrangerade vinter-OS 1988. Men efter en folkomröstning där sa befolkningen nej till att söka, och så var det inte mer än två kandidater till att arrangera OS kvar, varav alltså en var Stockholm. De olympiska spelen är delvis en politisk fråga.
För att avgöra vilken stad som passar bäst för att få arrangera OS skickar den internationella olympiska kommittén en kommission som besöker städerna. I Sveriges fall rör det sig om besök i Stockholm, Åre och även Falun. Besöken sker mellan den 11:e och den 16:e mars.
En nyhet som gäller för första gången är Agenda 2020 som är ett regelverk som kort och gott betyder att OS behöver ta hänsyn till vissa saker. Man ska till exempel som stad som får arrangera OS använda sig av redan befintliga arenor i så stor utsträckning som möjligt för att hålla nere kostnaderna. Det bli med andra ord inte några stora, nya, flotta och mycket dyra byggnader som i OS i Sochi år 2014 som Ryssland arrangerade. Man får heller inte bygga några OS-arenor som inte går att använda efter att de olympiska spelen har gått av stapeln. Precis som när det gäller pengar som lånas ut till bolån eller till lån till att starta ett företag så är ekonomisk trygghet och ekonomisk ansvarsfullhet viktigt. Man får inte spendera en massa pengar i onödan och budgeten behöver gå ihop.
De senaste olympiska spelen var vinterspelen i sydkoreanska Pyeongchang, där Sverige lyckades väldigt väl med att ta många medaljer.
För att OS i Sverige ska bli av så behöver det även antagligen finnas ett folkligt stöd, men än så länge har den folkliga opinionen varit både svag och sval. Men Gunilla Lindberg på SOK, Sveriges olympiska kommitté, mena och tycker att opinionen har stärkts en hel del under de senaste sex månaderna.
Många frågor om spelen finns, till exempel kostnader för skattebetalarna. Om Sverige verkligen får Vinter OS år 2026 å avgörs tävlingen i snowboardens Big Air inne på klassisk stockholmsk OS – mark, nämligen på Stockholms stadion där de olympiska sommarspelen avgjordes redan år 1912. Arenan har sedan dess på senare år varit värd för till exempel Finnkampen i friidrott, musikarrangemanget Summerburst med EDM – musik (elektronisk dansmusik) och en och annan utomhuskonsert på somrarna. Om det skulle avgöras en OS-tävling där igen kanske man skulle kunna säga att cirkeln på ett vis sluts.
Om Stockholm får spelen så avgörs även ett par tävlingar i idrotter som Rodel och Bob utanför Sveriges gränser, i Lettland. En sån anläggning finns ej i Sverige. Sverige får 900 miljoner dollar, cirka 8-9 miljarder kronor, av IOK för att arrangera spelen om Stockholm skulle vinna.