En grundlag är en lag eller en samling lagar som utgör de grundläggande och mest formella reglerna i en stat och finns i någon form i de allra flesta länder. Det är på dessa lagar som ett land i grund och botten vilar och de är mycket svårare att ändra än andra former av lagar.
I Sverige finns det fyra stycken grundlagar. Dessa är följande:
Sveriges grundlagar
- Yttrandefrihetsgrundlagen
- Successionsordningen
- Regeringsformen
- Tryckfrihetsförordningen
Den första lagen i listan, yttrandefrihetsgrundlagen innebär precis som det låter att man har rätt att yttra sig. I Sverige har man rätt att yttra sig på i stort sett vilket sett som helst, förutom då det kommer till till exempel hot om våld eller hets mot folkgrupp. Lagen är ett viktigt skydd för demokratin eftersom det innebär att politiker inte kan bestämma att en viss åsikt i samhället ska förbjudas. Alla ska ha rätt att uttrycka sin åsikt.
Successionsordningen är den lag som styr vem som ska sitta på den svenska tronen och regeringsformen är den som bestämmer landets statsskick. Tryckfrihetsförordningen innebär skydd för medier av olika slag och innebär bland annat att vem som helst har rätt att starta en tidning.